Het beroep

Wanneer het masterdiploma in de toegepaste biomedische wetenschappen, met als minor forensische biomedische wetenschappen, behaald is, ben je klaar om als forensisch wetenschapper aan de slag te gaan. Maar wat houdt dat in? 

 

Als forensisch wetenschapper doe je dus meestal aan sporenonderzoek om zo misdadigers te identificeren. Je kunt met je diploma natuurlijk ook andere kanten uit, maar dit is toch waar de meesten naar streven. Elk jaar zijn er amper 5 vacatures beschikbaar, dus de kans is groot dat je alsnog ergens anders terecht komt.

Wanneer je toch aan de slag kunt als forensisch wetenschapper, zal je verschillende onderzoeken moeten doen, afhangend van wat er gebeurd is.
Bij een moord bijvoorbeeld, zal je misschien bloedresten moeten onderzoeken of vingerafdrukken identificeren. Forensisch onderzoek beperkt zich echter niet enkel tot organische sporen zoals bloed en huidschilfers, maar verricht ook onderzoek naar anorganische sporen zoals vervalste papieren en remsporen van banden. Zo kan je een patroon van een autoband koppelen aan een bepaald merk.

Een forensisch wetenschapper moet ook steeds goed weten welke onderzoeksmethode hij moet gebruiken. Sommige methoden zorgen ervoor dat het bewijsmateriaal vernietigd wordt, dus is het belangrijk alles goed uit te voeren.

 

NICC

De afdeling Criminalistiek binnen het NICC (Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie) verricht wetenschappelijk onderzoek om daders van misdrijven op te sporen en fysieke bewijzen objectief te onderbouwen. Het werk dat men hier verricht, kan je een beetje vergelijken met de Amerikaanse serie CSI. Hier vind je dus veel forensische wetenschappers.

 

Andere mogelijke beroepen

Hiernaast vindt u een diagram van de tewerkstelling van afgestudeerden in de biomedische wetenschappen.

Zoals je ziet, gaan de meesten aan de slag met een doctoraat, maar dit is niet de enige optie. Je kunt dus bijvoorbeeld ook aan Klinisch Farmaceutisch Onderzoek doen.